Μανδηλαριά

Μανδηλαριά
Αξιολόγηση άρθρου: 0
 

Η Μανδηλαριά είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία, με ιστορία από την αρχαιότητα (Σύμφωνα με τον Παυσανία). Η καλλιέργειά της έχει συνδεθεί με τα νησιά του Αιγαίου, και κυρίως με τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως σε Εύβοια, Αττική και Βοιωτία.

 
Στη Σαντορίνη η αμπελοκαλλιέργεια ήταν ανεπτυγμένη, ήδη από την 3 χιλιετία πχ. Ιστορικούς αμπελώνες συναντάμε σε Νάξο, Πάρο, Σύρο, Αμοργό και Κέα με φημισμένους οίνους από την αρχαιότητα, αλλά και την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204 μχ ως περίπου το τέλος του 16 ου αιώνα μχ)
 
Ιστορικούς αμπελώνες επίσης συναντάμε σε Ρόδο και Κω, με φημισμένους οίνους από την αρχαιότητα. Αναφορές από τον Αριστοτέλη και τον Βιργίλιο για τον περίφημο ''Ρόδιος οίνος'', που ήταν διαδεδομένος σε όλη σχεδόν την λεκάνη της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τον Πλίνιο οι ''τεθαλαττωμένοι οίνοι'' ( προσθήκη άλμης στο μούστο) επινοήθηκαν στην Κω.
 
Η Κρήτη, με παράδοση από την Μινωική εποχή, όχι μόνο στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά στην εμπορία, όπου από μέσα περίπου της 3 χιλιετίας ήταν κυρίαρχοι.
 
Παρότι τα νησιά του Αιγαίου η σύσταση των εδαφών ποικίλει, εντούτοις είναι περιοχές με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, και οι αμπελοκαλλιέργειες δέχονται την θαλάσσια αύρα του αιγαίου Η Μανδηλαριά, Μανδηλάρι, μαύρη Κούντουρα ή Αμοργιανό, είναι από τις πιο βαθύχρωμες Ελληνικές ποικιλίες, δίνει ερυθρούς, ροζέ και γλυκούς οίνους, και συμμετέχει σε τέσσερις οίνους ΠΟΠ στην Ελλάδα (ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Πεζά και ΠΟΠ Πάρος).
 
Στα αρώματα και στις γεύσεις στόματος, από ένα ξηρό κρασί Μανδηλάρι, περιμένουμε: κόκκινα κυρίως ώριμα φρούτα, φράουλα, βατόμουρο κ.α ενώ μπορεί να υπάρχουν αρώματα φυτών (θυμάρι), άνθεων (τριαντάφυλλο, γιασεμί), μπαχαρικών (κανέλα), ή και ζωικά (δέρμα)
 
Μέτρια ένταση αρωμάτων, μέτριο σώμα, μέτρια αλκοόλη, υψηλή οξύτητα και υψηλές τανίνες. Έχουν καλή δυνατότητα παλαίωσης που τους προσδίδει επιπλέον γεύσεις και αρώματα.

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το