Πώς να αξιολογήσετε ένα κρασί χρησιμοποιώντας τα μάτια σας

Αρχική

>

Καταναλωτές, Oινοποιεία

>

Εγώ ο καταναλωτής

> Πώς να αξιολογήσετε ένα κρασί χρησιμοποιώντας τα μάτια σας
Πώς να αξιολογήσετε ένα κρασί χρησιμοποιώντας τα μάτια σας
Αξιολόγηση άρθρου: 5,0
Η πρώτη επαφή μας με το κρασί είναι οπτική. Η οπτική επαφή μας με ένα ποτήρι κρασιού, δεν πρέπει να υποτιμάται σε σχέση την αίσθηση της γεύσης, γιατί μας δίνει και αυτή, τις δικές της χρήσιμες πληροφορίες.
 
Καταρχήν το ποτήρι μας θα πρέπει να είναι διαφανές για να μπορούμε να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά το κρασί. Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να δούμε είναι αν το κρασί μας έχει διαυγές χρώμα, όπως θα έπρεπε. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις αφιλτράριστων κρασιών, όπου η θαμπάδα είναι φυσική, αλλά στην πλειοψηφία τους οι οίνοι πρέπει να έχουν διαυγές χρώμα.
 
Μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την ηλικία του κρασιού από το χρώμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βάλουμε μικρή ποσότητα οίνου, να φέρουμε το ποτήρι μας σε κλίση (περίπου 45 μοιρών) ενώ από κάτω θα πρέπει να υπάρχει λευκή επιφάνεια ( λευκό τραπεζομάντιλο). Παρατηρούμε το χρώμα και τις ανταύγειες που δημιουργούνται περιμετρικά.
                                                             
 
Νεαρότητα φανερώνουν: Οι πρασινωπές στα λευκά, οι ροδαλές στα ροζέ και οι μπλε-βιολετί στα ερυθρά κρασιά.
 
Παλαιότητα φανερώνουν: Οι κεχριμπαρένιες στα λευκά, οι γκριζωπές στα ροζέ και οι κεραμιδί στους ερυθρούς οίνους. Οι ανταύγειες αυτές με την πάροδο του χρόνου επικρατούν, και γενικά το κρασί μας έχει πιο σκούρο χρώμα.
 
Τέλος περιστρέφοντας το ποτήρι μας, μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για το σώμα του κρασιού. Τα '' δάκρυα'' που αφήνει μια τέτοια ανάδευση, όταν είναι έντονα και κινούνται αργά, φανερώνουν ένα κρασί με υψηλή αλκοόλη που σημαίνει ότι έχει και πιο γεμάτο σώμα.
 
Αμέσως μετά από την οπτική επαφή μας με το κρασί, έρχεται η γευστική δοκιμή του, εφόσον αναδεύσουμε καλά το ποτήρι μας, για να ξεδιπλωθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις του. Πρώτα από όλα όμως χρησιμοποιούμε τα μάτια μας, για να μπορούμε να πάρουμε τις πρώτες πληροφορίες, από τον μαγικό αυτό κόσμο του κρασιού.

Σχόλια

  • (08.05.2018)
  • (11.03.2018)
  • (14.02.2018)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το