4 Η κύηση της Σεμέλης και ο Φθόνος

Αρχική

>

Ιστορία Ελληνικού οίνου

>

Μύθοι

> 4 Η κύηση της Σεμέλης και ο Φθόνος
4 Η κύηση της Σεμέλης και ο Φθόνος
Αξιολόγηση άρθρου: 0
Μετά την ένωση του με την Σεμέλη ο Δίας γύρισε στον Όλυμπο, όμως η σκέψη του παρέμενε στη Θήβα, στο σπίτι της γήινης γυναίκας που είχε στην κοιλιά της το θεϊκό βρέφος.
 
Σε κάθε άκουσμα φλογέρας ή αυλού η Σεμέλη εκστασιαζόταν, χόρευε όταν ακούγονταν κύμβαλα. Πολλές φορές τραγουδούσε μαζί με τον Πάνα στις πλαγιές, έπλεκε στα μαλλιά της κλαδιά κισσού κι ένιωθε μέσα της, μόνο χαρά. Στην κοιλιά της Σεμέλης, μεγάλωνε αυτός που θα έφερνε το μήνυμα της χαράς στους ανθρώπους, ο Διόνυσος.
 
Τον αγέννητο ακόμη Βάκχο, ζήλεψε αυτός που δεν γνώρισε ποτέ τι θα πει αγάπη, ο Φθόνος. Παίρνοντας την μορφή του 'Aρη, έβαλε στα λόγια του δηλητήριο που θα αναστάτωναν την Αθηνά και θα έκαναν την Ήρα να την κυριέψει η ζήλια.
 
Είπε στην Αθηνά ότι ο Διόνυσος ντροπιάζει την σοφή της γέννα και πως σαν γίνει Ολύμπιος θεός, θα σκεπάσει την δική της χάρη. Στην Ήρα είπε πως η ζήλια της ήταν μάλλον αδύναμη μπροστά στον γάμο της Σεμέλης, πως ο ίδιος ντροπιασμένος από τον πατέρα του, φεύγει από τον ουρανό για να μην δει το νόθο γιο κάτοικο του Ολύμπου.
 
Ύστερα, αφού ο Φθόνος τάραξε το νου της Αθηνάς κι εξόργισε την Ήρα, έφυγε γρήγορα και χάθηκε σαν τον καπνό στους δρόμους του αέρα.
 
Πηγές: ‘Διονυσιακά όγδοο βιβλίο ’ – Νόννος 5ος αιώνας μ.χ (Εκδόσεις Κάκτος)

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το