Υπεύθυνη Κατανάλωση

Υπεύθυνη Κατανάλωση
Αξιολόγηση άρθρου: 5,0
 Ασφαλώς ο οίνος έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία αλλά και την διάθεσή μας. Για να το κάνει όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το μέτρο.

Ο οίνος έχει χαμηλότερο αλκοολικό δείκτη από άλλα ' σκληρά ' όπως χαρακτηρίζονται αλκοολούχα ποτά, πλην της μπύρας. Ο συνήθης αλκοολικός δείκτης στους περισσότερους οίνους είναι από 10 έως 15 vol. Αυτό σημαίνει ότι στα 100 ml οίνου, από 10 ως 15 ml είναι αλκοόλη.

Η απορρόφηση της αλκοόλης στις γυναίκες, γίνεται με πιο αργό ρυθμό από ότι στους άνδρες, και γιαυτό οι συνιστώμενες ποσότητες διαφέρουν. Γενικά όμως, η κατανάλωση μισής φιάλης κρασιού (των 750 ml), δηλαδή περίπου δυο με τρία ποτήρια κρασιού ανά άτομο, θεωρείται συνετή (φυσικά όχι κάθε μέρα)

Αυτό που ορθώς λέγεται, να μην πίνουμε με άδειο στομάχι, είναι σωστό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ποσότητα αλκοόλης που καταναλώνουμε, είναι η ίδια, και το όργανο που τη διασπά είναι το συκώτι μας.

Ο οίνος μας προσφέρει απόλαυση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την συντήρηση και προστασία του, χρησιμοποιούνται κάποια συντηρητικά, με πιο γνωστό από αυτά, τα θειώδη. Η χρήση αυτών γίνεται βάση κοινοτικών οδηγιών, μέγιστων επιτρεπτών ορίων, και από κατάλληλους ανθρώπους. Εν τούτοις η κατανάλωση κρασιού από γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγεται, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στις ετικέτες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε σε μη εμφιαλωμένους οίνους, και ειδικά όταν δεν έχουμε καμία πληροφορία για αυτούς.

Τέλος, μη ξεχνάτε ότι χάνοντας το μέτρο στην κατανάλωση κρασιού, χάνουμε και κάθε απόλαυση που μπορεί να μας προσφέρει.

Σχόλια

  • (21.11.2017)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το