Πότε ένα κρασί είναι καλό

Πότε ένα κρασί είναι καλό
Αξιολόγηση άρθρου: 5,0
 Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι χαρακτηρίζει ένα κρασί, και να μην συγχέουμε την ποιότητα ενός οίνου με τις δικές μας προτιμήσεις.

Όλα τα κρασιά έχουν αρωματικό πλούτο, γλυκύτητα (έστω και στοιχειώδη ) και οξύτητα. Κυρίως τα κόκκινα και ροζέ κρασιά περιέχουν και τανίνες.  Ξεκινάμε λοιπόν από τον εξής απλό διαχωρισμό:

- Τα λευκά ξηρά κρασιά χαρακτηρίζονται από τον αρωματικό πλούτο τους, την γλυκύτητα  και την οξύτητά τους.

- Τα κόκκινα ξηρά κρασιά χαρακτηρίζονται από τον αρωματικό πλούτο τους, την γλυκύτητα, την οξύτητα και τις τανίνες  τους ( αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως στυφάδα ή ξηρή αίσθηση στο στόμα, και προκύπτει από τον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών )

- Τα ροζέ κρασιά χαρακτηρίζονται από τον αρωματικό πλούτο τους,την γλυκύτητα, την οξύτητά τους και τις λίγες  τανίνες που περιέχουν.

Το βασικότερο για να χαρακτηρίσουμε ένα κρασί ως καλό, είναι  τα παραπάνω χαρακτηριστικά να βρίσκονται σε ισορροπία. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει τα ''μαλακά'' χαρακτηριστικά ενός κρασιού (αρωματικός πλούτος, γλυκύτητα )  να βρίσκονται σε ισορροπία με τα σκληρά χαρακτηριστικά του ( οξύτητα, τανίνες – σε ερυθρούς και ροζέ οίνους ). 

Η ισορροπία δεν είναι το μόνο που χαρακτηρίζει τους ''καλούς'' οίνους, αλλά είναι το πιο βασικό και το πιο απλό.

Ελληνικό κρασί, 6 χιλιάδες χρόνια ιστορίας – Κρασί των Θεών.

Σχόλια

  • (04.06.2018)
  • (09.03.2018)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το