Καράφα και παράδοση...

Καράφα και παράδοση...
Αξιολόγηση άρθρου: 5,0
 Οι πρώτες εντυπώσεις μας είναι αυτές που καθορίζουν τις μετέπειτα συνήθειες που έχουμε. Από παιδιά βλέπαμε παλιές ελληνικές ταινίες, όπου το κρασί στο τραπέζι προερχόταν από μια γεμισμένη νταμιτζάνα ή σε ταβερνάκια όπου το κρασί ερχόταν σε μεταλλικά καραφάκια κρασιού. Οι περισσότεροι έζησαν την εικόνα της νταμιτζάνας από τον παππού, και όλοι, ακόμη ζούμε την εικόνα της μεταλλικής καράφας στα ταβερνάκια. Έτσι είμαστε ικανοποιημένοι, ότι διατηρούμε ακόμη, την παράδοση.

Πάνω σε αυτήν την ''παράδοση'' όμως, έχει στηθεί ένα κακόγουστο και επικίνδυνο  πανηγυράκι στην πλάτη όλων εμάς, των καταναλωτών. Κακόγουστο γιατί κρατήσαμε την παραδοσιακή εικόνα σερβιρίσματος και χάσαμε την παράδοση του Ελληνικού κρασιού. Επικίνδυνο πρωτίστως για την υγεία μας, αλλά και για την οικονομία της χώρας.

Στη δεκαετία του 50, η κατεστραμμένη Ελληνική οικονομία προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Οι αμπελουργοί προμήθευαν το κρασί τους όπου και όπως μπορούσαν ενώ τα πρώτα σύγχρονα οινοποιεία ξεκίνησαν τη δεκαετία του 60. Φυσικά αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε στην εμφιάλωση, ετικέτες, πώματα, προώθηση κλπ

Στην ίδια δεκαετία όμως, τα λεγόμενα σκληρά ποτά και κυρίως το ουίσκι, με μια απίστευτη διαφήμιση, κέρδισαν τους Έλληνες καταναλωτές που γοητεύτηκαν από την ιδέα ότι έτσι θα  γίνουν περισσότερο κοσμοπολίτες. Το Ελληνικό κρασί όμως, συνέχιζε να σερβίρεται στη μεταλλική καράφα, τα παλιά βαρέλια αξιοποιήθηκαν ως ρεκλάμα προσέλκυσης αγνού κρασιού και εμείς ως καταναλωτές, μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για ένα καλό ουίσκι παρά για ένα καλό κρασί.

Η οικονομική κρίση συντάραξε την χώρα, όλοι χάσαμε ένα μεγάλο μέρος (αν όχι όλο) των εισοδημάτων μας, και η νταμιτζάνα βρήκε ακόμη έναν καλό σύμμαχο...

Έτσι, πολλοί μπορούν να πουν:

- Οι πολίτες πλέον, ζητούν να πιούν  κάτι φτηνό!  Φθηνό και ας κινδυνεύει η υγεία μας; Τότε ας ανοίξουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα προϊόντα, που είναι πιο φθηνά. Από την άλλη μεριά, πόσοι πολίτες γνωρίζουν ότι το 1 ευρώ το λίτρο, το πληρώνουν 4 ευρώ και άνω το μισό λίτρο; (400% τουλάχιστον πάνω του κόστους )
 


- Τι είναι αυτά που λες; Αγνό, Ελληνικό, από βαρέλι!  Αλήθεια; Το κρασί που δεν γνωρίζουμε όνομα ποικιλίας, περιοχής και παραγωγού, μπορεί να είναι από οπουδήποτε  και να περιέχει ουσίες, άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας. Τα βαρέλια πρέπει να καθαρίζονται και κάθε 4 με 5 έτη να αντικαθιστώνται με καινούργια.
 


- Ναι άλλα αυτό είναι παράδοση. Παράδοση σε τι; Μια παράδοση σε είδη σερβιρίσματος, εις βάρος της γνώσης της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού και των ποικιλιών του, που είναι η πραγματική μας παράδοση.

Η οικονομία της χώρας  στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τα προϊόντα της. Η κακή εικόνα στον Ελληνικό οίνο πλήττει και τα δυο. Ρωτάμε όνομα ποικιλίας, περιοχής και παραγωγού. Διαφυλάσσουμε την υγεία μας, και την οικονομία της χώρας.

Σχόλια

  • Sofia 33 (26.09.2017) Πολύ σωστοί παιδιά, μπράβο!
  • (26.09.2017)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το