Ο ρόλος του καταναλωτή στην ποιότητα του οίνου

Αρχική

>

Καταναλωτές, Oινοποιεία

>

Εγώ ο καταναλωτής

> Ο ρόλος του καταναλωτή στην ποιότητα του οίνου
Ο ρόλος του καταναλωτή στην ποιότητα του οίνου
Αξιολόγηση άρθρου: 0
 Ο καταναλωτής είναι ο τελικός αποδέκτης κάθε προϊόντος και υπηρεσίας, και δεν είναι μόνο αυτός που επωμίζεται η απολαμβάνει το κακό ή το καλό καθενός από αυτά, αλλά και αυτός που καθορίζει την ποιότητα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον οίνο.

Στην Ελλάδα, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο κρασί, με ποικιλίες μοναδικές που ταξιδεύουν στην ιστορία από την εποχή του Ομήρου, αν προσπαθούσαμε να βρούμε μια λέξη που να περιγράφει την συνολική ποιότητα του προσφερόμενου οίνου, από χώρους μαζικής εστίασης, αυτή θα ήταν επιεικώς μέτρια.

Όμως την ποιότητα του οίνου, την καθορίζουμε εμείς, οι καταναλωτές. Έλληνες και ξένοι που κατακλύζουν τα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία αυτής της χώρας, επιλέγουμε βιαστικά και χωρίς δεύτερη σκέψη, το βαφτισμένο ''ντόπιο'' κρασί, που φθηνό κοσμεί τις γραμμές των καταλόγων.

Οι οργανώσεις οίνου, καταδικάζουν τις παράνομες εισαγωγές οίνου, πραγματοποιούν οργανοληπτικούς ελέγχους αποδεικνύοντας την ακαταλληλότητα αυτών των παρασκευασμάτων, αλλά εμείς ανένδοτοι. Επιλέγουμε κρασί αγνώστου προελεύσεως, χωρίς καμία πληροφορία ποικιλίας ή και παραγωγού, όπως οφείλουμε να γνωρίζουμε, και περισσότερο για εμάς τους Έλληνες θα πω, ότι παραδόξως αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάνε καλά οι εξαγωγές της χώρας. Και θα απαντήσω, γιατί πολύ απλά εμείς οι ίδιοι δεν τις στηρίζουμε.
 


Από την άλλη οι εμφιαλωμένοι οίνοι κοστίζουν πολύ ακριβά, και είναι δύσκολο με την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα να επιλέξουμε εμφιαλωμένο οίνο. Η απάντηση εδώ είναι όμως πολυσκελής και αφορά όλους εμάς, τους καταναλωτές. Αφενός υπάρχουν εμφιαλωμένοι οίνοι πολύ φθηνοί, που όμως εξαιρετικά σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρους μαζικής εστίασης ή όταν υπάρχουν υπέρ - κοστολογούνται, αυτό γιατί αυτοί προτιμούν την ευκολία τους και εμείς τη σιγή. Αφετέρου, ίσως και κάποιοι από τους προσφερόμενους οίνους άγνωστης προέλευσης, να είναι ανεκτής ποιότητας, αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε ούτε ποιος το παράγει ούτε τι ποικιλία είναι, και έτσι ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της εξαπάτησης, η οποία παρασύρει άδικα και την συνολική εικόνα του Ελληνικού οίνου.

Και αν για όλα τα παραπάνω απλά δεν ενδιαφερόμαστε, ή ακόμη χειρότερα τα αντιμετωπίζουμε επικριτικά, πιστεύοντας ότι κάποιο σκοτεινό συμφέρον βρίσκεται πίσω από αυτά, τότε θέτω τα εξής ερωτήματα: Πόσοι από εμάς και πόσες φορές αγοράσαμε ουίσκι, βότκα και ότι άλλο από αυτά, άγνωστης προέλευσης; Πόσες φορές πήραμε μπύρα ποτήρι από κατάστημα και δεν μας ενημέρωσαν για το όνομα και την γεύση της;

Στην Ελλάδα, την χώρα που θαυμάζουμε όλοι για την ιστορία της, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη, με τον Ελληνικό οίνο. Κάθε κείμενο γραμμένο από τους φιλοσόφους και τους ποιητές της, ήταν γέννημα της σκέψης που ο οίνος φώτιζε. Αυτό το κρασί, το κρασί των Θεών, υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα, και ο μόνος τρόπος να μας ταξιδέψει στην ιστορία του, είναι να το σεβόμαστε.   

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το