Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένα κρασί ανοικτό

Αρχική

>

Καταναλωτές, Oινοποιεία

>

Εγώ ο καταναλωτής

> Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένα κρασί ανοικτό
Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένα κρασί ανοικτό
Αξιολόγηση άρθρου: 0
Ένα μπουκάλι κρασιού που ανοίγουμε, έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι αυτό που θα ξεδιπλώσει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού και εμείς θα το απολαύσουμε. Κάποιες φορές όμως, δεν καταναλώνουμε ολόκληρο το μπουκάλι και το αφήνουμε για κάποια άλλη στιγμή. Το οξυγόνο όμως μπορεί πολύ γρήγορα να γίνει εχθρός του κρασιού, και το κρασί να χάσει την ζωντάνια, τα αρώματά του ή ακόμη και να αποκτήσει ανεπιθύμητες ξινές γεύσεις.
 
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε ένα ανοικτό κρασί, είναι να το κλείσουμε καλά με τον φελλό του ή με κάποιο άλλο πώμα μπουκαλιού, και να το βάλουμε στο ψυγείο. Το φως και η υψηλή θερμοκρασία επιταχύνουν την επίδραση του οξυγόνου στο κρασί.
 
Γενικά μην αφήνετε κανένα ανοικτό μπουκάλι με ξηρό κρασί στο ψυγείο για περισσότερες από 5 ημέρες.
 
Η υψηλή περιεκτικότητα ενός κρασιού σε αλκοόλ, σε τανίνες (στους ερυθρούς οίνους) και οξύτητα μπορούν να επιβραδύνουν την επίδραση του οξυγόνου, όμως όχι για πάνω από μια ή δυο ημέρες.
 
Οι αφρώδεις οίνοι θα πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό, μια με δυο ημέρες αφού ανοιχτούν, γιατί χάνουν γρήγορα τις φυσαλίδες τους.
 
Τα γλυκά κρασιά αντέχουν περισσότερο. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα ζάχαρης περιέχει ένα κρασί τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει. Γενικά πάντως μην υπερβαίνετε τις τρεις εβδομάδες, εκτός από ενισχυμένους (προσθήκη αλκοόλης) ή επιδόρπιους οίνους με περιεκτικότητα σε αλκοόλη, συνήθως πάνω από 15% vol που μπορούν να διατηρηθούν για ένα μήνα και κάποια πολύ περισσότερο.
 
Το κρασί σε ασκό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι περίπου ένα μήνα, γιατί δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί.
 
Γενικά, βάζοντας ένα ανοικτό μπουκάλι κρασί στο ψυγείο, και κυρίως ξηρού οίνου, μην το ξεχάσετε εκεί. Είναι καλύτερο να μαγειρέψετε κάτι και να το χρησιμοποιήσετε, παρά να μετράτε ημέρες και τελικά να μην το απολαύσετε.

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το