Γιατί μιλάμε για γευστικούς συνδυασμούς

Αρχική

>

Καταναλωτές, Oινοποιεία

>

Εγώ ο καταναλωτής

> Γιατί μιλάμε για γευστικούς συνδυασμούς
Γιατί μιλάμε για γευστικούς συνδυασμούς
Αξιολόγηση άρθρου: 0
'' Το χ φαγητό πηγαίνει πολύ καλά με το ψ κρασί'', '' Έχουμε ψάρι και αυτό μας οδηγεί σε λευκό κρασί''. Ακούμε, διαβάζουμε πληροφορίες για το ταίριασμα φαγητού και κρασιού, αλλά ακόμη δε έχουμε καταλάβει. Είναι μόδα; είναι προώθηση συγκεκριμένων οίνων; Στο τέλος, πολλοί πεισμώνουμε, και αποφασίζουμε να ταιριάζουμε όποιο κρασί θέλουμε και με όποιο φαγητό μας αρέσει. Το μόνο κακό που φέρνει όμως μια τέτοια αντίδραση, είναι να χαρακτηρίσουμε ''κακούς'' οίνους και ποικιλίες που δεν το αξίζουν, και ο ελληνικός αμπελώνας έχει ανάγκη την στήριξη και όχι την απόρριψη.
 
Το κρασί είναι ένα ποτό που μπορούμε να το απολαύσουμε μόνο του. Έχει αρώματα και γεύσεις, που διαφέρουν ανάλογα το χρώμα, την ποικιλία, τον τρόπο οινοποίησης, και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Δοκιμάζουμε και διαμορφώνουμε τις προτιμήσεις μας στις γεύσεις, τα αρώματα αλλά και την γλυκύτητα, οξύτητα, τανίνες ή και την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ.
 
Το κρασί είναι επίσης το ποτό που συνοδεύει το φαγητό μας. Σε αυτή την περίπτωση το κρασί δεν είναι μόνο του, έχει δίπλα του έναν πολύ καλό φίλο, που έχει επίσης αρώματα, γεύσεις, οξύτητα, γλυκύτητα και σώμα. Αυτός ο πολύ καλός φίλος, μπορεί να γίνει εύκολα εχθρός.
 
Δοκιμάστε ένα Ξινόμαυρο, κρασί πλούσιο σε τανίνες και οξύτητα, με γυαλιστερές. Θα νιώσετε πολύ ξηρό το στόμα σας από τις τανίνες και μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση. Το Ξινόμαυρο είναι από τις καλύτερες Ελληνικές ποικιλίες, αλλά το φαγητό επηρέασε την γεύση του κρασιού και το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα λάθος συνδυασμών, και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αποκτούμε λάθος εντυπώσεις για ποικιλίες και οίνους.
 
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο συνδυασμός κρασιού φαγητού, γιατί πίνουμε κρασί με το φαγητό περισσότερο από ότι προτιμούμε να το απολαύσουμε μόνο του. Οι νέες λοιπόν γευστικές μας προτιμήσεις θα προκύψουν δοκιμάζοντας κάτι πραγματικά καινούργιο για τους περισσότερους - πως να συνδυάζουμε σωστά το φαγητό και το κρασί μας....

 

*Μάρμαρα:   Αφοι Παπαϊωάννου    www.marmarodomi.gr

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το