Τι κρασί να πιω;

Τι κρασί να πιω;
Αξιολόγηση άρθρου: 1,0
Οι περισσότεροι δεν είμαστε γνώστες του κρασιού, και όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσουμε τι κρασί να αγοράσουμε ή να πιούμε σε κάποιο μαγαζί, επιλέγουμε στην τύχη και πολλές φορές δεν μας ικανοποιεί.
 
Αν γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για το κρασί, τότε θα πρέπει το κρασί που θα επιλέξουμε για να δοκιμάσουμε να έχει μέτρια χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά ενός οίνου, είναι η γλυκύτητα, ο αρωματικός πλούτος, η οξύτητα, οι τανίνες (σε ερυθρούς οίνους- η στιφάδα) και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Αν θέλουμε να απολαύσουμε απλά ένα ποτήρι κρασί και επιλέξουμε ένα κρασί υψηλής οξύτητας ή με υψηλές τανίνες, δεν είναι το κρασί που θα μας απογοητεύσει αλλά η λάθος επιλογή μας.
 
Η οξύτητα, οι τανίνες και η αλκοόλη ανήκουν στα σκληρά χαρακτηριστικά ενός κρασιού και όταν βρίσκονται σε ισορροπία με τα μαλακά χαρακτηριστικά του (γλυκύτητα και αρωματικό πλούτο), έχουμε ένα ισορροπημένο κρασί. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε, ότι η υψηλή οξύτητα ή οι υψηλές τανίνες είναι χαρακτηριστικά που έχουν μεγαλειώδεις οίνοι, αλλά όταν ξεκινάμε την μύηση στον κόσμο του οίνου δεν ξεκινάμε από αυτούς.
 
Επιλέγουμε λοιπόν ένα φρέσκο και ισορροπημένο κρασί. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές ποικιλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν τις πρώτες γευστικές σας δοκιμές.
 
Λευκά: Αθήρι, Δαφνί, Μαλαγουζιά, Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Μοσχάτο Λήμνου , Μοσχάτο ?σπρο, Μπεγλέρι, Ντεμπίνα, Πλυτό, Ροδίτης, Σαββατιανό, Σκλάβα.
 
Κόκκινα: Αγιωργίτικο, Βλάχικο, Βραδυανό, Κοτσιφάλι, Λημνιό, Λιάτικο, Μαύρο Μεσενικόλα, Μούχταρο, Μοσχάτο Τυρνάβου, Φωκιανό.
 
Πρώτα λοιπόν δοκιμάζουμε φρέσκα κρασιά, με μέτρια χαρακτηριστικά ώστε να βρούμε τα χαρακτηριστικά εκείνα που μας ικανοποιούν περισσότερο.
 
Καλή απόλαυση και... μη φοβάστε να δοκιμάσετε.

 

* Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στο ''Αθηναίων Πολιτεία'' – Εστιατόριο, καφέ μπαρ, Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου - Θησείο

Σχόλια

  • (10.01.2018)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το