Οίνοι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)

Αρχική

>

Ελληνικός οίνος, οίνος

>

Κατηγορίες

> Οίνοι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)
Οίνοι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)
Αξιολόγηση άρθρου: 0
 Στην Ελλάδα έχουμε 33 συνολικά οίνους, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Οι οίνοι αυτοί, πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές αυτές είναι:

-Οριοθετημένη περιοχή
-Επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπέλου ( Ελληνικών γηγενών, με δυο εξαιρέσεις)
-Καλλιεργητικές πρακτικές (μόρφωση αμπελώνων, ηλικία πρέμνων)
-Μέγιστη στρεμματική απόδοση
-Οινολογικές πρακτικές (είδος και θερμοκρασία οινοποίησης)
-Ειδικές οινολογικές πρακτικές σε οίνους Επιλεγμένους (Reserve), και Ειδικά Επιλεγμένους (Grand Reserve). ( Ελάχιστος χρόνος παλαίωσης σε βαρέλι και στη φιάλη)
-Αναλυτικά χαρακτηριστικά ( αλκοολικοί βαθμοί, σάκχαρα, οξύτητα, διοξείδιο του θείου)
-Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ( Όψη, οσμή και γεύση)

Τέλος οι οίνοι που προορίζονται για την ένταξή τους σαν ΠΟΠ, υπόκεινται σε αναλυτικές και οργανοληπτικές εξετάσεις, κάθε αμπελουργική περίοδο, και κατά το στάδιο της παραγωγής.

Οι οίνοι ΠΟΠ αλφαβητικά είναι:

1/ Αγχίαλος (Οίνος λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος. Παράγεται από την συνοινοποίηση ή ανάμειξη, της ερυθρωπής ποικιλίας Ροδίτη (κλώνος Αλεπού) κατά 75% τουλάχιστον, και της λευκής ποικιλίας Σαββατιανό). Θεσσαλία, νομός Μαγνησίας.

2/ Αμύνταιο (Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος/ ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος / Αφρώδης ερυθρωπός ξηρός και ημίξηρος. Παράγεται από την οινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο). Μακεδονία, νομός Φλώρινας.

3/ Αρχάνες (Οίνος ερυθρός ξηρός. Παράγεται από την συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά). Κρήτη, νομός Ηρακλείου.

4/ Γουμένισσα (Οίνος ερυθρός ξηρός. Παράγεται από την συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών, Ξινόμαυρο, και Νεγκόσκα κατά 20% τουλάχιστον). Μακεδονία, νομός Κιλκίς.

5/ Δάφνες (Οίνος ερυθρός ξηρός, οίνος Γλυκύς (Vin Doux), Οίνος Γλυκύς Φυσικός (Vin doux Naturel), και Οίνος Φυσικώς Γλυκύς ( Λιαστός). Παράγεται από την οινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Λιάτικο). Κρήτη, νομός Ηρακλείου.

6/ Ζίτσα (Οίνος λευκός ξηρός, Αφρώδης λευκός ξηρός και ημίξηρος. Παράγεται από την οινοποίηση της λευκής ποικιλίας Ντεμπίνα). Ήπειρος, νομός Ιωαννίνων.

7/ Λήμνος ( Οίνος λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος, από την λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξάνδρειας. Οίνος ερυθρός ξηρός, από την ερυθρή ποικιλία Λημνιό (Καλαμπάκι). Οίνος από λιαστά σταφύλια (Λιαστός) και οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια, από Λημνιό σε ποσοστό 90%, και Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, σε ποσοστό 10%). Βόρειο Αιγαίο.
 
8/ Malvasia Πάρος (Οίνος Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και Οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια. Παράγεται από σταφύλια των λευκών ποικιλιών Μονεμβασιά, σε ποσοστό 85% τουλάχιστον, και Ασύρτικο). Κυκλάδες.

9/ Malvasia Σητεία (Οίνος από λιαστά σταφύλια (Λιαστός), και οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια. Παράγεται από σταφύλια των λευκών ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Θραψαθήρι, Μοσχάτο άσπρο (Σπίνας) και malvasia di Cantia aromatica. Τέλος μπορεί να μετέχει και η ερυθρή ποικιλία Λιάτικο, με λευκή οινοποίηση. Οι ποικιλίες Μοσχάτο άσπρο (Σπίνας) και malvasia di Cantia aromatica, όταν μετέχουν, καλύπτουν συνολικά ποσοστό 15%, και οι υπόλοιπες σε οποιοδήποτε ποσοστό). Κρήτη, νομός Λασιθίου.

10/ Malvasia Χάνδακας-Candia (Οίνος από λιαστά σταφύλια (Λιαστός), και οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια. Παράγεται από σταφύλια των λευκών ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο άσπρο (Σπίνας) και malvasia di Cantia aromatica. Τέλος μπορεί να μετέχει και η ερυθρή ποικιλία Λιάτικο, με λευκή οινοποίηση. Οι ποικιλίες Μοσχάτο άσπρο (Σπίνας) και malvasia di Cantia aromatica, όταν μετέχουν, καλύπτουν συνολικά ποσοστό 15%, και οι υπόλοιπες σε οποιοδήποτε ποσοστό). Κρήτη, νομός Ηρακλείου.

11/ Μαντινεία (Οίνος λευκός ξηρός, Αφρώδης λευκός με ενδείξεις: Brut Nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi sec και doux ( επίπεδα σακχάρων από τα πιο ξηρά, στα πιο γλυκά). Από σταφύλια της γκριζωπής ποικιλίας Μασχοφίλερο, σε ποσοστό 85%, και της λευκής Ασπρούδες). Πελοπόννησος, νομός Αρκαδίας.

12/ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας (Οίνος ερυθρός λικέρ. Από σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Μαυροδάφνη, ή με συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Μαύρη Κορινθιακή και Μαυροδάφνη. Το ποσοστό της τελευταίας πρέπει τότε να είναι πάνω από 50%). Επτάνησα.

13/ Μαυροδάφνη Πατρών (Οίνος ερυθρός λικέρ. Από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών Μαύρη Κορινθιακή και Μαυροδάφνη, χωρίς να ορίζονται ακριβή ποσοστά). Πελοπόννησος, νομός Αχαΐας.

14/ Μεσενικόλα ( Οίνος ερυθρός ξηρός. Από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών, Μαύρο Μεσενικόλα σε ποσοστό 70%, και των ποικιλιών Carignan και Syrah (Γαλλικές ποικιλίες)ως 30%). Θεσσαλία, νομός Καρδίτσας.

15/ Malvasia Μονεμβασία (Οίνος από λιαστά σταφύλια (Λιαστός), και οίνος λικέρ από λιαστά σταφύλια. Από τις λευκές ποικιλίες, Μονεμβασιά σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Ασπρούδες σε κυμαινόμενο ποσοστό). Πελοπόννησος, νομός Λακωνίας.

16/ Μοσχάτος Κεφαλληνίας (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Aσπρο). Επτάνησα.
 
17/ Μοσχάτος Λήμνου (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξάνδρειας). Βόρειο Αιγαίο.
 
18/ Μοσχάτος Πατρών (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Aσπρο). Πελοπόννησος, νομός Αχαΐας.

19/ Μοσχάτος Ρίου Πατρών (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Aσπρο). Πελοπόννησος, νομός Αχαΐας.

20/ Μοσχάτος Ρόδου (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια των λευκών ποικιλιών, Μοσχάτο Aσπρο και Μοσχάτο Τράνι (Ιταλικός Κλώνος του Λευκού Μοσχάτου). Δωδεκάνησα.

21/ Νάουσα (Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος. Από σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο). Μακεδονία, νομός Ημαθίας.

22/ Νεμέα (Οίνος ερυθρός ξηρός και ημίγλυκος. Οίνος ερυθρός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), ερυθρός φυσικός Γλυκύς και ερυθρός Γλυκύς. Από σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικο). Πελοπόννησος, νομός Κορινθίας.

23/ Πάρος (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μονεμβασιά. Οίνος ερυθρός ξηρός, από συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Μανδηλαριά, με ποσοστό 35% τουλάχιστον, και της λευκής ποικιλίας Μονεμβασιά). Κυκλάδες.
 
24/ Πάτρα (Οίνος λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος. Από σταφύλια της ερυθρωπής ποικιλίας Ροδίτη). Πελοπόννησος, νομός Αχαΐας.

25/ Πεζά (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Βηλάνα. Οίνος ερυθρός ξηρός, από συνοινοποίηση των ερυθρών ποικιλιών Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά , χωρίς να επιβάλλονται νομοθετικοί περιορισμοί των ποσοστών αυτών). Κρήτη, νομός Ηρακλείου.

26/ Πλαγιές Μελίτωνα (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια των λευκών ποικιλιών: Αθήρι (σε ποσοστό 50%), Ασύρτικο (ποσοστό 15%) και της ερυθρωπής ποικιλίας Ροδίτη (σε ποσοστό 35%). Οίνος ερυθρός ξηρός, από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών, Λημνιό σε ποσοστό 70% , Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc (Γαλλικές ποικιλίες) σε ποσοστό 30%). Μακεδονία, νομός Χαλκιδικής.

27/ Ραψάνη (Οίνος ερυθρός ξηρός. Από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό, χωρίς να ορίζονται συγκεκριμένα τα ποσοστά αυτών νομοθετικά). Θεσσαλία, νομός Λάρισας.

28/ Ρόδος (Οίνος λευκός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος, Αφρώδης λευκός με ενδείξεις: Brut Nature, extra brut, brut, extra sec, sec, demi sec και doux ( επίπεδα σακχάρων από τα πιο ξηρά, στα πιο γλυκά). Από σταφύλια των λευκών ποικιλιών, Αθήρι σε ποσοστό 70% , Μαλαγουζιά και Ασύρτικο το υπόλοιπο ποσοστό. Οίνος ερυθρός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος, ερυθρωπός ξηρός, ημίξηρος και ημίγλυκος και τέλος Αφρώδης ερυθρωπός, με αντίστοιχες ενδείξεις. Από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών, Μανδηλαριά σε ποσοστό 70%, και Μαυραθήρικο το υπόλοιπο. Δωδεκάνησα.
 
29/ Ρομπόλα Κεφαλληνίας (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Ρομπόλα). Επτάνησα.

30/ Σάμος (Οίνος λευκός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), και οι λευκοί οίνοι λικέρ: Γλυκύς Φυσικός, Γλυκύς Φυσικός από διαλεχτούς αμπελώνες και γλυκύς. Από σταφύλια της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Λευκό). Βόρειο Αιγαίο.

31/ Σαντορίνη (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια των λευκών ποικιλιών, Ασύρτικο σε ποσοστό 75%, Αηδάνι και Αθήρι το υπόλοιπο. Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, και οίνος λικέρ από λιασμένα σταφύλια. Οι οίνοι αυτοί, ονομαζόμενοι ως Vinsanto αποτελούνται από τουλάχιστον 51% Ασύρτικο, και πολλές άλλες ποικιλίες (Γαϊδουριά, Καστανό, Μοσχάτο λευκό, Μονεμβασιά, Πλατάνι, Ποταμίσι και την ερυθρωπή Ροδίτη), από το σύμπλεγμα των νησιών Θήρας και Θηρασίας. Κυκλάδες.

32/ Σητεία ( Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια των λευκών ποικιλιών, Βηλάνα σε ποσοστό 70%, και Θραψαθήρι 30%. Οίνος ερυθρός ξηρός, από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών, Λιάτικο σε ποσοστό 80%, και Μανδηλαριά το υπόλοιπο. Οίνος ερυθρός Φυσικώς Γλυκύς (Λιαστός), ερυθρός Γλυκύς, και φυσικός Γλυκύς, από την ερυθρή ποικιλία Λιάτικο. Κρήτη, νομός Λασιθίου.

33/ Χάνδακας-Cantia (Οίνος λευκός ξηρός, από σταφύλια των λευκών ποικιλιών, Βηλάνα σε ποσοστό 85%, με προαιρετική συμμετοχή των: Βιδιανό, Αθήρι, Θραψαθήρι, και Ασύρτικο. Οίνος ερυθρός ξηρός, από σταφύλια των ερυθρών ποικιλιών, Κοτσιφάλι σε ποσοστό 70%, και Μανδηλαριά 30%). Κρήτη, νομός Ηρακλείου.
 

Σχόλια

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το