1 Η ικεσία του Χρόνου και η θεϊκή προφητεία του Δία

Αρχική

>

Ιστορία Ελληνικού οίνου

>

Μύθοι

> 1 Η ικεσία του Χρόνου και η θεϊκή προφητεία του Δία
1 Η ικεσία του Χρόνου και η θεϊκή προφητεία του Δία
Αξιολόγηση άρθρου: 5,0
 Πριν την έλευση του Διονύσου, οι ζωές των ανθρώπων ήταν γεμάτες βάσανα και θλίψη. Το κλειδί για τη γέννηση του θεού που έμελε να γιατρέψει την θλίψη όλων των ανθρώπων, το κρατούσε ο Χρόνος.

Ο γέροντας Χρόνος βάζοντας όλη την δύναμη της ικεσίας, προσπάθησε ώστε να ακούσει ο πατέρας όλων των θεών, την ανθρώπινη δυστυχία. Ο Προμηθέας αντί για την φωτιά, το νέκταρ των θεών έπρεπε να είχε κλέψει και τα προβλήματα οι άνθρωποι να λύσουν. Οι τελετές δεν θα γίνονταν πια από θλιμμένους με θυμιάματα, μα θα ήταν γεμάτες από σπονδές όπως τους πρέπει…

Αφού ο νους του Δία περιπλανήθηκε στις θεϊκές του σκέψεις, προφήτεψε την έλευση αυτού που θα γινόταν συνταξιδιώτης του στα άστρα. Το θεϊκό νέκταρ θα παρέμεινε στους θεούς, μα θα δώριζε στους ανθρώπους το κρασί – παρόμοιο με το νέκταρ, για να γιατρέψουν οι θνητοί την θλίψη. Ως ότου έρθει στη ζωή το παιδί που μόνος θα σπείρει και θα γεννήσει, ο κόσμος θα συνέχιζε να είναι θλιμμένος.

Ο γιός του Δία θα φυτέψει στην γη το αμπέλι, και όταν αυτό είναι έτοιμο να δώσει τους καρπούς του για να γίνει το κρασί, άνθρωποι και Βάκχες θα αναφωνούν ‘ ευοί ευάν’, προς τιμήν του αυτού που προστατεύει τους θνητούς, και θα τον τιμήσουν ισάξια με τους μακάριους Θεούς, τον Διόνυσο της Αμπέλου.

Οι Μοίρες συμφώνησαν στη θεϊκή αυτή προφητεία, και οι αδελφές τους οι Ώρες ( Δίκη, Ειρήνη και Ευνομία) προανήγγειλαν τα μελλούμενα με το φτέρνισμά τους….

Πηγές: ‘Διονυσιακά έβδομο βιβλίο ’ – Νόννος 5ος αιώνας μ.χ (Εκδόσεις Κάκτος)

Σχόλια

  • (22.10.2017)
  • John (05.06.2017) Thank you so much!
  • (05.06.2017)

Όνομα

Email

Πείτε μας τη γνώμη σας

Βαθμολογήστε το